fbpx

Silver Spitfire maakt tussenstop in Lelystad

Het is letterlijk een schitterend gezicht: de elegante, vormen van deze zilveren ‘old lady’ vliegen meer dan 50 jaar na haar pensioen weer door de lucht. Het gaat natuurlijk over de ‘Silver Spitfire’ die haar wereldreis aan het maken is! Extra bijzonder is het stukje Nederlandse en zelfs Lelystadse geschiedenis wat onlosmakelijk aan dit bezoek is verbonden.

Nederlandse historie
De Spitfire van het type Mk.IX is gemaakt in 1943 en heeft gediend onder de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft in haar diensttijd 51 gevechtsmissies gevlogen. Na de oorlog werd de Spitfire verkocht aan Nederland waar ze van 1946 tot 1953 in dienst is geweest bij de Koninklijke Luchtmacht. Vanaf 1982 stond de Spitfire in een museum, eerst in het Aviodome op Schiphol en daarna in het Aviodrome in Lelystad. De Spitfire was daar te bewonderen tot 2006, waarna ze verkocht werd aan een Engelse stichting. De Spitfire behoort nu aan de Boultbee Flight Acadamy toe.

Take me home, country roads
De Spitfire werd in Engeland volledig gerestaureerd en vliegwaardig gemaakt. Ook kreeg deze ‘old lady’ een make-over. Haar oude camouflage patroon werd verwijderd en ze werd naar het glanzende aluminium terug gestript. Dit om de schoonheid van het toestel te benadrukken. Op 5 augustus is de Silver Spitfire begonnen aan haar reis over de wereld vanuit Goodwood Aerodrome in Zuid-Engeland. Met de reis probeert de Silver Spitfire de Britse kwaliteit op het gebied van engineering te promoten. Via IJsland, Groenland en Canada vloog de Spitfire naar Californië. Vervolgens vloog het toestel via Alaska, Rusland en Japan weer richting Europa. Met tussenstops in Jordanië, Pakistan en Italië is de wereldreis van de Spitfire bijna compleet. Om de ‘thuisbasis’ van het toestel te eren maakt de Spitfire een van haar laatste tussenstops op het Aviodrome in Lelystad.

Oude bekende in Lelystad
De tussenstop op Aviodrome is een geweldig moment, de Spitfire is voor korte tijd weer thuis op de plek waar ze zo lang gestaan heeft. Aanvankelijk werd de landing verwacht op woensdag 4 december maar door weeromstandigheden is de Spitfire twee dagen eerder op het Aviodrome aangekomen. Het is natuurlijk iets om trots op te zijn dat Lelystad als tussenstop gekozen wordt in deze indrukwekkende wereldreis, een uniek en mooi verhaal.

See for yourself
Op woensdag 4 december taxiet de Spitfire naar Schipholgebouw 1928 op het Aviodrome waar ze te bezichtigen is voor publiek. De bezichtiging begint vanaf 11:00 uur. Van 13:00 tot 15:00 uur is er een bijeenkomst exclusief voor de pers om de piloten van de Silver Spitfire te interviewen. Mis de kans niet om dit historische toestel te bezichtigen in haar bekende thuishaven voor ze weer terug naar Engeland vliegt. Dit is uiteraard onder strikt voorbehoud omdat je bij een grote reis als deze nooit zeker weet hoe het verloopt. Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.silverspitfire.com/

Het bericht Silver Spitfire maakt tussenstop in Lelystad verscheen eerst op City Marketing Lelystad.