fbpx

Rob Bakelaar exposeert met prachtige luchten in Agora

‘Lelystad heeft prachtige luchten. Deze luchten schilder ik met veel plezier op grote doeken’, zegt Lelystedeling Rob Bakelaar. De architect en kunstenaar exposeert vijf van zijn kleurrijke schilderijen vanaf woensdag 30 mei in Agora Theater.

Wolken, een lage horizon, de spiegeling in het meer, een waterig zonnetje. Duizenden kleurrijke penseelstreekjes, met precisie en respect aan het doek toevertrouwd, vormen een geheel. ‘Agora Theater en mijn schilderijen hebben veel met elkaar gemeen’, zegt Rob Bakelaar. ‘Architect Ben van Berkel wilde met het kleurrijke theater de luchten verbeelden en ik wil dat met mijn schilderijen. Ik schilder uitsluitend luchten van het IJsselmeer en Markermeer.’

Hij vertelt dat hij ook met zijn architectuur luchten laat zien. ‘Denk maar aan de muziekkoepel, het gebouw aan de Zilverparkkade, de school aan de Voorstraat, het gebouw met de kleuren aan de Visarenddreef en de parkeergarage tegenover het Apollo Hotel met de groene en blauwe tinten. Het grote verschil is echter dat ik in mijn werk als architect ben gebonden aan allerlei conventies. Als schilder ben ik volkomen vrij.’

‘Als ik een gebouw ontwerp, weet ik dat ik dit voor iemand anders doe. Ik verplaats mij in de opdrachtgever. Het is zijn gebouw en hij moet ermee verder. Bij een schilderij ligt dat anders. Ik schilder daarom geen portretten. Ik schilder lucht, licht en ruimte. Ik ben net zo lang met een schilderij bezig tot ik vind dat hij klaar is. Ik hecht aan een schilderij, omdat ik er een heel proces mee ben doorgelopen.’

Op de begane grond en op de eerste en tweede etage van Agora Theater hangen vier doeken van 2 bij 1,5 meter en één van 4 bij 1,5 meter. ‘Met de expositie hoop ik bezoekers van het theater te laten zien hoe mooi onze stad is en hoe waardevol het is om af en toe naar boven te kijken en te genieten van onze indrukwekkende luchten.’

Rob Bakelaar wandelt graag langs het water. ‘De lucht is elke keer weer anders. Hoe vaak ik er ook naar kijk, ik kan blijven genieten van de fanfare van kleuren in de lucht. Ik probeer deze kleuren op het doek over te brengen.’

Zijn werken sluiten naadloos aan op de slogan van Lelystad ‘Lelystad geeft lucht’. Daarom zal Tony Merkelbach, directeur/bestuurder van Citymarketing Lelystad, de expositie woensdagmiddag 30 mei om 16.00 uur op luchtige wijze openen. ‘Rob Bakelaar is een van de gerenommeerde architecten van de stad. Naast het ontwerpen van gebouwen maakt hij typisch Lelystadse schilderijen. Kunst om als Lelystad trots op te zijn.’

De expositie duurt tot 30 september. De schilderijen zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Agora.

Foto: Patricia Pietersen

Het bericht Rob Bakelaar exposeert met prachtige luchten in Agora verscheen eerst op City Marketing Lelystad.

Leave a Reply