fbpx

LelySTART trekt 24.000 bezoekers

By 15 september 2019 LelySTART No Comments

Vierentwintigduizend bezoekers snoven afgelopen weekend aan cultuur in Lelystad. Daar werd, onder de noemer LelySTART, het nieuwe culturele seizoen van de Kubus, FlevoMeer Bibliotheek, poppodium Corneel en het Agora Theater op feestelijke wijze geopend.

Succesvolle nieuwe onderdelen
‘Ondanks het gemis van het jongerenprogramma op de zaterdagmiddag hebben we daarmee ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als vorig jaar’, zegt festivaldirecteur Jennifer van Dijk. ‘Dit kwam mede doordat we enkele nieuwe succesvolle onderdelen hebben toegevoegd aan de programmering, zoals het Alles Kids event op zaterdag en Carrousel op de vrijdagavond. Ook het mooie weer droeg vast bij aan deze mooie cijfers’. Met daarbij een uitverkochte Comedy Night, een goedbezocht Kunstgras en een uitgelaten publiek dat enthousiast meezong met Trijntje Oosterhuis, blikt de organisatie dan ook terug op een geslaagde twaalfde editie van het festival. De dertiende editie zal plaatsvinden op 11, 12, en 13 september 2020.

Carrousel
Carrousel was dit jaar een nieuw programma-onderdeel, waarbij alle deelnemende organisaties lieten proeven van hun programma onder het dak van het Agora Theater. Dit leverde een afwisselende avond op met muziek, theater, cabaret en zelfs een live action game. ‘Tijdens Carrousel was er ook een mooie samenwerking met Lelystad Creates, met een vol programma gericht op een jonger publiek’, vertelt Jennifer. ‘Hier kwamen dan ook veel jongeren op af. Daaraan merkten wij als organisatie dat er wel behoefte is aan een speciaal jongerenprogramma’.

Hoogtepunten
Ook Henk van Strien, regiomanager van FlevoMeer Bibliotheek, blikt terug op een succesvol LelySTART-weekend: ‘FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trok dit jaar ongeveer het dubbele aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Live action game ‘Jacht op de onsterfelijke’, het Alles Kids event en de literaire lezing van Thomas Olde Heuvelt waren totaal verschillende activiteiten, maar elk vond een enthousiast publiek’.

‘Kunstgras en de speurtocht worden steeds beter gevonden’, zegt Ingrid Krabbe van De Kubus uitbundig. ‘Elk jaar zien we de bezoekersaantallen stijgen. Dit jaar hadden we bovendien voor het eerst een terras voor De Kubus. Dat zat steeds hartstikke vol!’

Ook de straatartiesten waren dit jaar weer een hit. Nieuw dit jaar was dat er ook op zaterdag straattheater was geprogrammeerd, wat voor flink wat reuring zorgde in het straatbeeld. Op zondag vonden de films bij het Agora Theater weer gretig aftrek, evenals de acts van poppodium Corneel op het hoofdpodium op zaterdagavond. Duizenden mensen kwamen op de been om Suzan & Freek, Bo Saris en Trijntje Oosterhuis live te bewonderen.

Start van een nieuw cultureel seizoen
Het weekend werd spetterend afgesloten met de officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Wethouder Peter Schot trapte af met een korte toespraak en een mooi gedicht, waarna het Poëtrio van Thomas Gerla, Gijs Murray en Peter de Vries het stokje overnam met een prachtig optreden van spoken word, muziek, liedjes en cabaret. Daarmee is het culturele seizoen 2019-2020 in Lelystad nu officieel van start gegaan.

Bekijk alle foto’s hier of op onze Facebookpagina!

Het bericht LelySTART trekt 24.000 bezoekers verscheen eerst op LelySTART.