fbpx

Lelystad wil economische kansen Lelystad Airport benutten vóór 1 april 2019

Het college van Lelystad is tevreden met de duidelijkheid die staatssecretaris Dijksma geeft in haar brief over de openstelling van Lelystad Airport als passagiersluchthaven per 1 april 2019. ‘Die planning is realistisch en haalbaar,’ zo schrijft zij in de brief. Over verruiming van de mogelijkheden om de luchthaven vóór die datum al open te stellen voor grotere passagiersvliegtuigen houdt de staatssecretaris een slag om de arm.

“Wij zullen er alles doen om waar mogelijk de luchthaven die op 1 april 2018 al klaar is ook daadwerkelijk te gaan gebruiken en daarmee de economische kansen te gaan benutten. Dat is belangrijk voor het reeds gevestigde bedrijfsleven, met name in de onderhoud- en reparatiesector,’ aldus wethouder Economische Zaken, Jop Fackeldey.

Meer MRO-vluchten
Sinds de aankondiging, medio december 2016, van de vertraging in het werk van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) om de vertrek- en naderingsroutes vanaf Lelystad Airport op een veilige manier aan te laten sluiten op de vliegroutes in het hogere luchtruim, is door de gemeente, de provincie en het bedrijfsleven aangedrongen om het bestaande bedrijfsleven daarvan niet de dupe te laten zijn.
Vooruitlopend op een opening een jaar later, per 1 april 2019, zouden meer MRO-vluchten (Maintenance, Repair and Overhaul) mogelijk moeten zijn.

Kansen verkennen
De staatssecretaris geeft in haar brief aan die mogelijkheden te willen verkennen. Dat kan door gebruik te maken van de in het Luchthavenbesluit opgenomen ruimere openingstijden van de luchthaven. Daarnaast wordt bezien of de infrastructuur op de luchthaven, die naar verwachting al per 1 april 2018 gereed is, eerder in gebruik genomen kan worden. Daarbij wordt bekeken of MRO vluchten ook overdag realiseerbaar zijn, zonder dat dit extra inzet van LVNL vraagt.

“Wij zijn blij met de duidelijkheid die de staatssecretaris heeft gegeven. Er ligt nu een goed doorgerekende planning. De datum van 1 april 2019 ligt vast. Het is aan alle partijen om waar dat mogelijk is de tijd tot de officiële ingebruikname de economische kansen optimaal te benutten,’ aldus wethouder Fackeldey.

Het bericht Lelystad wil economische kansen Lelystad Airport benutten vóór 1 april 2019 verscheen eerst op City Marketing Lelystad.