fbpx

Lelystad verwelkomt 80.000e inwoner

By 23 februari 2021 Geen categorie No Comments

Mike Helsloot is de 80.000e inwoner van Lelystad. Waarnemend burgemeester Henry Meijdam verwelkomde hem en zijn gezin hartelijk in Flevolands provinciehoofdstad. Dat ging gepaard met een feestelijk boeket en een cadeau in de vorm een Lelypas. Met het bedrag waarmee die is opgewaardeerd kan het gezin bij de meeste winkels in Lelystad terecht, bijvoorbeeld voor de inrichting van hun nieuwe koophuis in de woonwijk Warande. Mike woont er met zijn partner Ilona Metselaar, zoon Jayden Milo (2) en pasgeboren dochter Kiara Liss (8 weken).

Voor Lelystad is het bereiken van de 80.000 inwoners een mijlpaal: het is de eerste groeidoelstelling die de stad zich stelde na een periode van stagnerende groei. Inmiddels reiken de ambities verder: de stad groeit volgens het raadsprogramma Lelystad Next Level door naar 100.000 inwoners, en mogelijk meer. In een motie heeft de raad de ambitie uitgesproken 40.000 woningen te willen bouwen. De stad heeft ruimte om bij te dragen aan de oplossing van het woningtekort in Nederland.

Sterke groei
Lelystad maakt de laatste jaren een stevige groei door. In 2018 bedroeg de groei al 425 personen, in 2019 liep het op naar een groei van 705 inwoners en in 2020 kwamen er 1.233 inwoners bij. In 2020 was Lelystad verhoudingsgewijs de snelst groeiende gemeente van Flevoland.

Lelystad groeit vooral door vestigers van buiten. De groei in 2020 kwam voor 10% voort uit natuurlijke aanwas (geboorte – sterfte) en voor 90% door een positief migratiesaldo (vestigers minus vertrekkers). In 2020 vestigden zich 4.731 mensen. Bijna een derde deel (30%) van de vestigers was tussen de 20 en 29 jaar.

Exemplarisch
Mike Helsloot is met partner Ilona Metselaar exemplarisch voor bovenstaande cijfers. Zij bevestigen met hun verhuizing naar Lelystad de toegenomen interesse voor het wonen in Lelystad, ook of misschien wel juist bij de jongere generatie. Lelystad is ‘een eigenwijze plek om te wonen’; in wooncampagnes spreekt het ‘dwarsdenkers’, ‘doorpakkers’, ‘buitenbeentjes’, ‘baanbrekers’, ‘vrijbuiters’ en ‘avonturiers’ aan. Zij kunnen in de stad die zich als hoofdstad van de nieuwe natuur manifesteert uitstekend terecht. Lelystad biedt met onder andere Nationaal Park Nieuw Land, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen, Natuurpark Lelystad en nabije uitgestrekte bosgebieden en waterpartijen (Marker- en IJsselmeer), een aantrekkelijke woonomgeving.

Maar niet alleen daarom viel de keuze van Mike en Ilona op Lelystad als nieuwe woonplaats. ‘Wij kennen Flevoland goed, zijn in Almere opgegroeid en daar volwassen geworden. Met een jong gezin stellen we hoge eisen aan onze woning en woonomgeving. Wij hebben goed om ons heen gekeken. En Lelystad biedt gewoon meer woning, een ruimere woonomgeving, veel speelruimte voor onze kinderen, school en supermarkt dichtbij in de eigen wijk, en natuur op loop- en fietsafstand. Dus al met al meer woongenot. En dat tegen een betaalbare prijs,’ aldus de kersverse Lelystedelingen.

Mike en Ilona hebben hun woning gekocht in Lelystads jongste nieuwbouwwijk Warande. Naast Warande zal de beoogde groei van Lelystad de komende jaren plaatsvinden in Lelystad Zuid, de kuststrook met o.a. Bataviakwartier en mogelijk andere nog nader aan te wijzen nieuwbouwlocaties. Lelystad werkt aan een nieuwe Woonvisie 2021-2030 waarin de groeimogelijkheden en woningbouwlocaties worden uitgewerkt.

Twee raadszetels extra
Het bereiken van de 80.000 inwoners betekent voor het gemeentebestuur dat bij de volgende verkiezingen (maart 2022) twee extra zetels in de gemeenteraad te vergeven zijn.