fbpx

Lelystad is tijdens LelySTART één groot open huis

By 14 september 2017 LelySTART No Comments

Agora-directeur Jan Gras: “Kunst en Amusement brengen mensen op de been”

Jan Gras, artistiek directeur van Agora Lelystad, is al sinds 2009 verbonden aan LelySTART. “Ik heb het zien uitgroeien tot een waardige opening van het culturele seizoen, dat 25.000 Lelystedelingen op de been brengt. Cultuur is het hoofdingrediënt, maar we doen het voor de hele bevolking van Lelystad. Daardoor kunnen we een ontspannen weekend aanbieden, waar niks hoeft, maar waar voor iedereen wat te zien en te beleven is.”

Professioneel
Gras prijst de professionalisering die LelySTART door de jaren heen heeft ondergaan. “Sinds CityMarketing zich in 2010 heeft aangesloten bij de organisatie van LelySTART heeft het festival een vlucht genomen, mede omdat het sindsdien helemaal gratis is. Dat is echt de kracht van LelySTART. Alle instellingen die helpen bij de organisatie merken dat. We zijn van 15 tot en met 17 september één groot open huis, met als doel om nieuwe mensen naar Agora Theater, Poppodium Underground, De Kubus en FlevoMeer Bibliotheek te trekken. En dat lukt ieder jaar weer.”

10 jaar
Gras heeft talloze anekdotes over een decennia LelySTART. “Chef’Special maakte in 2012 ongelooflijke indruk op mij; echt een wereldband. Hoewel ik al wat ouder ben en waarschijnlijk buiten de doelgroep val, ben ik afgelopen zomer naar Lowlands gegaan om ze opnieuw te zien spelen. Het maakt me trots dat zij ook op het podium van LelySTART hebben gestaan.” Twee jaar geleden kwam er plots een kink in de kabel toen Miss Montreal ziek werd. “In aanloop naar LelySTART hadden we gekeken of we Di-Rect konden boeken, maar zij bleken te duur. Toen Miss Montreal ziek afhaakte, kregen we Di-Rect aangeboden als vervangende act. Dat bleek een fantastische oplossing.” Gras kijkt dit jaar uit naar het optreden van Ronnie Flex & Deuxperience Band, “Hij is dit jaar de afsluiter op zaterdagavond. Ronnie Flex is momenteel de populairste hiphopper bij de jeugd, maar ik hoop dat hij ook bij volwassenen in de smaak valt.”

Niet alleen muziek
Maar het is niet alleen muziek dat de klok slaat tijdens LelySTART, legt Gras uit. “In 2009 toen ik voor het eerst betrokken was bij LelySTART, kreeg theater een grotere plaats in het programma en in jaar daarop hebben we 3D-painting geïntroduceerd. Dat heeft een aantal jaar later zelfs geresulteerd in een wereldrecordpoging. En er staat ook altijd comedy op het programma. Heel laagdrempelig, maar we merken dat het echt nieuwe mensen trekt naar bijvoorbeeld De Kubus of Agora Theater. “ Een ander voorbeeld was de komst van Kees van Kooten naar FlevoMeer Bibliotheek in 2013. “Het bleek één van zijn laatste publieke optredens. De bibliotheek was bomvol. Ouders hadden hun kinderen meegenomen en er waren heel wat mensen die de bibliotheek tot dan toe nog nooit van binnen hadden gezien.”

Offline beleven
Gras weerspreekt de mening dat er in Lelystad niks te beleven valt. “LelySTART is een uitstekend voorbeeld dat kunst en amusement een heel goed middel zijn om mensen op de been te krijgen en een bruisend stadshart te creëren.

De toegevoegde waarde is dat cultuur offline beleefd wordt. En cultuur is helemaal niet saai; een goede kunstenaar is iemand die een nieuw luikje bij je kan openen, maar daar moet je je wel voor openstellen.” En dat hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn. “Iets als Lekker Lelystad, waar heerlijk gegeten en gedronken kan worden, is ook cultuur: je proeft nieuwe dingen en deelt dat met vrienden en familie.”

Toekomst
Heeft Gras nog iets te wensen voor de toekomst? “Op dit moment is LelySTART samen met Seabottom Jazz het meest bekende festival van Lelystad. Daar zijn we trots op. In oktober gaan we evalueren, maar ook terugkijken op de afgelopen tien jaar. Wat willen we houden, wat willen we uitbreiden of misschien moeten we dingen niet groter willen maken, maar breder trekken. Ik prijs echt de samenwerking tussen alle partijen, de gemeente en CityMarketing. Hierdoor is LelyStart echt een begrip geworden.”

Het bericht Lelystad is tijdens LelySTART één groot open huis verscheen eerst op LelySTART.

Leave a Reply