fbpx

Jongeren stemactie Marker Wadden groot succes

Twee ribs met elf jongeren die voor het eerst konden stemmen zijn om 10:30 uur vertrokken vanuit Bataviahaven naar Marker Wadden. Gemeente Lelystad en Natuurmonumenten hebben op het eerste Marker Waddeneiland een stembureau geopend. City Marketing Lelystad voegde daar nog drie snelle ribs aan toe speciaal voor de jongste stemgerechtigden van Lelystad.

Op de ribs naar Marker Wadden gingen jongeren van verschillende scholen en achtergronden mee. Allemaal waren ze het eens: ‘Stemmen is natuurlijk erg belangrijk en op deze manier wordt het ook nog extra leuk’.


Doel van de speciale jongeren actie

Dit jaar krijgt het meer aandacht dan ooit: jongeren moeten naar de stembus! Van alle leeftijdsgroepen stemmen jongeren het minst vaak, terwijl zij het langst met de consequenties leven. Dit moet dan ook anders volgens verschillende initiatiefnemers, waaronder City Marketing Lelystad.


Snelle ribs

Waarom dan in zo’n snelle rib? Voornamelijk omdat het een super stoere, unieke ervaring is. Daarnaast was het voor de jongeren ook een stuk sneller, de gewone boot doet namelijk een uur over de tocht naar Marker Wadden. Een aantal jongeren moest ’s middags gewoon naar school, een van hen had zelfs een halfuur na terugkomst een examen. Vooral het moment dat de ribs de gewone boot inhaalden was erg geslaagd. ‘Het was echt heel vet, ik voelde me als nieuwe kiezer echt een VIP’, aldus een van de jonge stemmers. De ribs zijn geregeld door jachthaven Lelystad Haven. ‘Hartstikke leuk om bij te kunnen dragen aan zo’n unieke actie speciaal voor jongeren’, aldus de eigenaar van jachthaven Lelystad Haven Martijn Dinant.


Marker Wadden: nieuwe natuur


Nieuwe kiezers op nieuw land: het past perfect bij elkaar. Dat er gestemd kon worden op Marker Wadden is heel bijzonder, omdat het gebied pas vanaf 2018 open wordt gesteld voor publiek. Natuurmonumenten legt samen met Rijkswaterstaat en Boskalis een archipel van eilanden aan, die de natuur in het Markermeer een enorme impuls gaat geven. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt: nog vier nieuwe eilanden worden gecreëerd met zand, klei en slib uit het Markermeer om meer planten en dieren aan te trekken en meer evenwicht in het Markermeer aan te brengen. De aanleg is begonnen in 2016 en duurt tot 2020.


Media aandacht

Er stonden vanochtend heel veel mensen te wachten om met de boot naar het stembureau op Marker Wadden te gaan, dit kwam dan ook volop in het nieuws. Op de ribs voeren ook nog verschillende media mee. Houd Hart van Nederland, RTL Life en Omroep Flevoland in te gaten en kijk natuurlijk vooral ook op facebook.com/Lelystad voor leuke beelden.

(C) Fotocredits: Anne Veldkamp

Het bericht Jongeren stemactie Marker Wadden groot succes verscheen eerst op City Marketing Lelystad.