fbpx

Jongeren programmeren op zaterdagmiddag

By 10 juli 2018 LelySTART No Comments

Kevin, Leafs en Jacin Thrill zullen de zaterdagmiddag van LelyStart optreden op het hoofdpodium. Dat gebeurt onder de naam ‘LelyStart Fris’ en vormt de start van een aantal Frisfeesten in Underground.

Thijmen Koreman (18) is één van de jongeren die zich bezig heeft gehouden met de programmering van de zaterdagmiddag. ‘We zochten artiesten die een positieve vibe teweegbrengen. En artiesten die de jeugd aanspreken. Om er echt een feest voor de jeugd van alle leeftijden van te maken. Ik denk dat hier net zoveel bezoekers op afkomen als op Dancetour.’

Verandering
Voor Underground, die normaal de programmering verzorgd van het hoofdpodium, is deze aanvulling van jongeren uit Lelystad zeer waardevol. ‘We hadden al jaren dezelfde formule: een aantal grote namen op de zaterdagavond en jonge, talentvolle bands op de vrijdagavond. Maar we zochten naar verandering. Ik heb zelf twee dochters, die gingen vorig jaar naar Ronnie Flex, maar vonden de rest van LelySTART saai. Vandaar dat we de samenwerking zochten met jongeren in Lelystad: wat zouden jullie nou graag willen zien op dat festival?’ zegt Rens den Hartog van het poppodium.

Samenwerking
Underground zocht daarvoor de samenwerking met diverse partijen: de middelbare scholen, het Mbo College Lelystad, de gemeente en Jakob Stolk, die in Lelystad kwartiermaker is voor een jongerenbroedplaats. ‘Ik heb de afgelopen tijd heel veel ideeën opgehaald bij jongeren in Lelystad,’ zegt de laatste. ‘En wat ze echt missen, zijn feesten en festivals die hen aanspreken.’

De zaterdagmiddag vormt dan ook het startsein voor meer: voor elke schoolvakantie zal er een Frisfeest in Underground worden georganiseerd. Een feest voor jongeren waar, zoals de naam al aangeeft, alleen fris wordt geschonken, geen alcohol. Feesten met een positieve sfeer. ‘Er zijn wel eens wat rap- en hiphopoptredens in Underground, maar vaak van artiesten waar een beetje een negatieve sfeer omheen hangt. Dat merk je zo’n avond. En veel jongeren herkennen zich daar niet in. Vandaar dat wij ons richten op rappers die ook rappen over hun eigen leven en wat ze meemaken, maar dat wel op een positieve manier doen,’ zegt Thijmen.

Enthousiasme
De betrokken partijen zijn in ieder geval enthousiast. Het feest wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het ‘Mensen maken de buurt’-project van de gemeente. ‘Wij zijn erg blij met deze prachtige initiatieven van onze Lelystadse jongeren en ondersteunen dit graag. Vooral omdat deze middag andere jongeren kan inspireren om zich te melden met een idee voor hun buurt of Lelystad. Hiermee komen wij tegemoet aan hun wensen en maken we samen Lelystad nog aantrekkelijker, ook voor jongeren,’ zegt wethouder Nelly den Os.

Ook de SVOL, verantwoordelijk voor de drie middelbare scholen in Lelystad, is enthousiast. ‘Ons was gevraagd of we mee wilden denken over een seizoensopening van het culturele seizoen voor jongeren. Want we kennen hun frustratie, dat er zo weinig te doen is voor hen in Lelystad. Als school heb je maar beperkte middelen daar iets aan te doen. Vandaar dat we dit initiatief van harte ondersteunen,’ zegt Rhody Matthijs namens de SVOL. ‘We vinden het een enorm leuk initiatief om op deze manier wat voor de jongeren van Lelystad te organiseren. Daarnaast vinden we het fijn dat onze studenten ook betrokken kunnen worden bij de organisatie van de dag zelf, dat geeft onze studenten de kans een bijdrage te leveren en om in de praktijk te proeven aan alles wat er bij zo’n evenement komt kijken,’ zegt Frank de Jong van het Mbo College Lelystad.

Het feest is zaterdagmiddag 15 september van 16.00 tot 19.00 uur op het festivalterrein. Daarvoor en tussen de optredens door draaien diverse dj’s.

Bron en foto: Flevopost

Het bericht Jongeren programmeren op zaterdagmiddag verscheen eerst op LelySTART.

Leave a Reply