fbpx

Drie dagen LelySTART zijn voorbij gevlogen

845cbc35d6.jpeg

Klirr Deluxe site

Time flies when you’re having fun. Drie dagen komedie, kunst, muziek, theater, film, acrobatiek en nog veel meer. Het weer werkte niet altijd mee maar daar lieten de bezoekers zich niet door tegenhouden. Met ruim 27.000 bezoekers op het totale evenement en vooral een ontzettend goede sfeer kijkt de organisatie tevreden terug op LelySTART 2015.

Hoogtepunten op elke locatie
De totale som van 27.000 bezoekers is bereikt doordat werkelijk elke LelytSTART locatie dit jaar drukbezocht was. ‘Het was een heel geslaagd festival waar op alle fronten winst is behaald ten opzichte van vorig jaar. Als ik alle organisaties na ga is iedereen blij. We horen van bezoekers dat ze de stripboekenmarkt en de 3D streetpaintings missen maar je kan niet ieder jaar hetzelfde doen. We willen blijven vernieuwen en gaan daar gewoon iets anders voor verzinnen’, aldus een tevreden Jan Gras, festivalcoördinator LelySTART.

Knallen op het hoofdpodium
Het was even schrikken op het hoofdpodium toen Rondé en Miss Montreal ziek moesten afhaken. Gelukkig waren er ijzersterke vervangers. Op vrijdag speelde Lucas Hamming met band op het hoofdpodium als vervanger van Rondé. Lucas Hamming, Sunday Sun en The Cool Quest bewezen maar eens waarom ze door 3FM als Serious Talent zijn bestempeld. Ruim 2500 bezoekers kunnen zeggen dat ze erbij waren, toen deze artiesten nog op de New Talent avond van LelySTART stonden in plaats van in de Ziggo Dome die ze wellicht ooit platspelen. Zaterdagmiddag was er op het hoofdpodium ruimte voor Lelystad Talent. Namen als Jamie en Divertido zijn er zeker twee om te onthouden. Zaterdagavond kwamen ruim 10.000 bezoekers om te zingen en te dansen. Dat kun je aan Kenny B ook wel overlaten, 2015 is zonder meer zijn jaar en iedereen zong zijn megahit ‘Parijs’ dan ook luidkeels mee. Memphis Maniacs hield de sfeer er lekker in met hun mash-up meezingers en DI-RECT sloot het hoofdpodium als vervanger van Miss Montreal knallend af.

Film, dans, zang, humor: alles kan in het theater
Ook dit jaar was er weer volop variatie in Agora Theater tijdens LelySTART. Bij Comedytrain is het altijd spannend welke cabaretiers er optreden. Dit jaar was het weer een schot in de roos met grote namen als Howard Komproe aangevuld met grote talenten als Tim Fransen. Naast dit altijd hilarische programma onderdeel was er in Agora Theater dit jaar ook veel ruimte voor film. De familiefilm Hotel Transsylvanië moest vanwege de grote belangstelling zelfs extra worden bijgeboekt en zat beide keren helemaal vol. Ook was er het filmprogramma van NFFS en werden er korte films van NTR uitgezonden. In het theater was overdag ook ruimte voor amateurkunst met bijvoorbeeld de altijd gezellige korenmiddag Lelystad Zingt!, dit jaar voor het eerst met het Christelijk Mannenkoor Lelystad.

Literatuur in alle vormen en maten
Uiteraard staat FlevoMeer Bibliotheek bekend om haar literaire invulling van het LelySTART programma. Naast de immer populaire boekenmarkt werd de literaire invulling gedaan door Ionica Smeets. Dankzij dit grappige en charmante ‘wiskundemeisje’ laten 175 bezoekers zich nooit meer foppen door wiskundige foefjes in de media. Voor de kinderen waren er dit jaar de voorleesvoorstellingen ‘De Gouden Gans’ en ‘Ik wil zingen’. Nieuw dit jaar was de openstelling van de bibliotheek op zondag. ‘Open zijn op de zondag van LelySTART is ons ontzettend goed bevallen en dit gaan we zeker volgend jaar doorzetten, aldus een tevreden Henk van Strien, teamleider FlevoMeer Bibliotheek. Naast lekker lezen en boeken lenen was er in de bibliotheek op zondag de voorstelling ‘Mannekino’ van Oddlings. Ruim 200 bezoekers keken naar een man met een etalagepop waar verrassend veel leven in zat. De volwassenen wist hij wel te foppen maar de kinderen hadden het snel door. ‘Nee hoor ik had het wel gezien, ik zag haar ademen’, aldus een slimmerd uit het publiek.

Constant drukte in en rondom de Kubus
Kubus was dit jaar weer het middelpunt van amateurkunst, workshops en boordevol culturele activiteiten. KunstGras was op zaterdag en zondag constant druk en ook bij de Kubus binnen waren er volop activiteiten. Op zaterdagmiddag kregen talenten uit Lelystad de kans om op grote platformen als het hoofdpodium en de Stipte zaal in Agora Theater hun kunsten te laten zien. Het mag duidelijk wezen dat er veel talent zit in de jeugd van Lelystad. Zelf genoten ze er ook van, met veel vrienden en familie in het publiek was dit voor de jonge talenten een enorme eer. De grote verrassing van Kubus dit jaar was Samba Salad met Mambo Jambo. De woensdag voor het evenement werd de verrassingsvoorstelling bekend gemaakt en binnen een mum van tijd zat de zaal vol met 300 mensen.

Genieten op zondag
Zondag kon er volop geshopped worden tijdens LelySTART. Veel winkels in het Stadshart waren extra op gegaan en er was een kofferbakmarkt. Tijdens het shoppen liepen bezoekers zomaar op tegen de verschillende straatartiesten en –muzikanten waar het Stadshart mee gevuld was. Bij de show van Klirr Deluxe konden de kinderen in het publiek hun mond nauwelijks dichthouden van verbazing. Stapels stoelen, op een stokje ronddraaiende borden, niets is de mannen te gek. Uiteraard stond de zondag traditiegetrouw ook in het teken van lekker eten en drinken. Roti, saté, poffertjes, speciaal biertjes en zo nog veel meer. Gelukkig bleef de gevreesde regen uit waardoor iedereen volop kon genieten. Karten, foto’s maken, shoppen, dansen, zingen, eten, het is nooit teveel tijdens LelySTART.

Start van het culturele seizoen
Het is altijd jammer als zo’n geslaagd evenement voorbij is maar het goede nieuws is dat hiermee het culturele seizoen officieel geopend is. Lezingen in de bibliotheek, popmuziek optredens in Underground, theatervoorstellingen en film in Agora en volop kunst in de Kubus. Wist je bijvoorbeeld dat Kenny B op 20 november weer naar Lelystad komt? Kijk voor meer informatie over het komende seizoen op de websites van de verschillende instellingen.

LelySTART is de traditionele opening van het culturele seizoen in Lelystad en vond dit jaar plaats op 11, 12 en 13 september. Het festival wordt georganiseerd door Agora Theater, Kubus, Poppodium Underground, FlevoMeer Bibliotheek en City Marketing Lelystad.

LelySTART werd mede mogelijk gemaakt door: Barendregt administratie + belastingen,
BTV, de Eetalage, ECL, FlevoPost, Hanzewerk, iCLicks, Kartcentrum Lelystad, Mac3 Park en Ondernemersvereniging Stadshart Lelystad. De organisatie dankt deze sponsoren voor hun vertrouwen.

Het bericht Drie dagen LelySTART zijn voorbij gevlogen verscheen eerst op LelySTART.

Het bericht Drie dagen LelySTART zijn voorbij gevlogen verscheen eerst op City Marketing Lelystad.

Leave a Reply